Zejtin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zejtin

Zejtin je reč turskog porekla I označava hladno ceđeno biljno ulje koje se dobija mehaničkim ceđenjem semena, bez termičke obrade, pa tako zadržava sva hranljiva svojstva. To biljno ulje može biti od suncokreta, masline, bundeve, lana I drugih biljaka. Prijatnog je ukusa I mirisa I koristi se za ishranu (prženje, kuvanje, za salatu) u terapeutske svrhe, za detoksikaciju (mućkanje u ustima) ali I u kozmetici, pre svega za negu kože I kose:

Smatra se da je postojbina zejtina, zapravo postojbina suncokreta, a to je zapravo Meksiko I Peru. Njjihovi stanovnici su još pre više od 5000 godina počeli proizvodnju suncokreta I naravno, zejtina od suncokreta.

Sve vrste zejtina su prava riznica vitamina I mineral. Pa tako zejtin od suncokreta je pun vitamina (E,A,D, vitamin B kompleksa, beta karotin), minerale (magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe) kao I omga 6 I 9 masnim kiselinama. Sadrži visoku koncentraciju esencijalnih aminokiselina koje su neophodne ljudskom organizmu.

Ne treba propustiti da se naglasi da zejtin štiti od karcinoma, daje vitalnost, štiti od holesterola, podiže imunitet i predstavlja jak anitoksidans. Zato I treba, kad god je moguće korisiti zejtin umesto industrijskih ulja koja su termički obrađena I imaju više faza rafinacije.

Share.

Leave A Reply