Ziherica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to ziherica?

Ziherica predstavlja sigurnosnu kopču koja služi za spajanje povezanih materijala.

Mnogi svakodnevno koriste određen predmet čija je namena spajanje nepovezanih materijala, a ne znaju da on nosi naziv ziherica. Da li i Vi spadate u ovu grupu ljudi ili pak znate koje je značenje pojma ziherica?

ziherica

Ako posmatramo etimologiju videćemo da je termin ziherica u naš jezik došao od nemačke reči sicher, što znači siguran. Ziherica označava sigurnostu kopču, odnosno zakačku kojoj je osnovna namena spajanje nepovezanih materijala.

Može se reči da pojam ziherica obuhvata sav pribor široke namene sličan spajalici, rajsnadli i igli za kravatu. Ziherica je nastala još sredinom 19-og veka, mada su predmeti slični njoj korišćeni i vekovima ranije.

Za izumitelja ziherice kakvu danas znamo, smatra se mehaničar Volter Hand koji je sasvim slučajno dok je razmišljao o novčanim problemima savio komad žice.

Što se tiče njene upotrebe ona je prilično jednostavna jer sama ziherica ima veoma prost mehanizam. Naime, sa jedne strane se nalazi sistem opruge, dok se sa druge strane nalazi kopča ili šnala. Uloga opruge jeste stavljanje, odnosno pričvršćivanje i skidanje ziherice, dok kopča (šnala) ima dve uloge.

Njena prva uloga ogleda se u obrazovanju zatvorene petlje koja je zaslužna za pravilno pričvršćivanje igle za materijal, a druga je zaštitna uloga, odnosno pravilno pokrivanje kraja igle kako se osoba ne bi povredila na njega.

Ziherica se koristi kako bi se povezali delovi odeće ili kao zamena za dugme koje fali. Pored toga mogu se koristiti kao aksesoar, za pričvršlivanje bedževa ili svadbenih cvetova.

Uglavnom se prave od legura metala ili od nerđajućeg čelika, najskuplje su one napravljenje od plemenitith metala poput zlata. Mogu biti različitih boja, oblika i veličina.

Share.