Diskopatija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diskopatija

Šta je diskopatija

Povreda diskusa kičme naziva se diskopatija.

Ukoliko vas reč diskopatija asocira možda na kičmu koju ste povredili podizanjem nekog teškog predmeta ili sličnim nezgodama, niste daleko od njenog pravog značenja.

Naime, diskopatija, kako to medicina stručno objašnjava, jeste degeneracija fibroznog prstena i jezgra međupršljenskog kotura kičmenog kanala. Tako se dalje vrši pritisak na korene moždanih živaca i izazivaju se neuralgije i motorne smetnje u odgovarajućem delu noge, slične išijasu.

Diskopatija poznata takođe i kao bol u pršljenovima najčešće nastaje zbog povreda (preskakanje, nezgodno podizanje tereta i drugim naglim pokretima) ali i od poremećaja cirkulacije, upala i tome slično. S obzirom da diskopatija nije bolest već oboljenje primenom odgovaraćujih metoda i terapijama može se znatno ublažiti. Zato se diskopatija naziva i skup određenih tegoba, simptoma i znakova koji pokazuju da je nastala promena u kičmenom stubu, odnosno u pršljenovima.

Detaljniji opis nastanka diskopatije medicina objašnjava na svoj način, počevši od samog kičmenog stuba. Naime, kako je kičma sastavljena od 32 pršljena, ali i od hrskavice i diskusa koji štite pršljenove od međusobnog trenja, tako i od ligamenata koji se protežu niz ceo kičmeni stub. Zato kada se povredi diskus, tačnije hrskavica koja se nalazi između pršljenova dolazi do dikopatije.

Ovakva povreda, odnosno dikopatija, se manifestuje jakim bolovima koji nastaju prvo u delu povređenog pršljena, a kasnije može poprimiti i niz drugih neželjenih simptoma.

Share.