Rokfeler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rokfeler

Značenje reči Rokfeler

Svako veliko bogatstvo asocira na Rokfelera.

Često još od malih nogu počinjemo da koristimo uzrečicu “nisam ja Rokfeler” znajući naravno da se radi o osobi koja je veoma bogata, ali ne i ko je zapravo bio Rokfeler i zašto se baš njegovo ime uzima kao primer.

Osnivač američke porodice Rokfeler bio je Đon Dejvison Rokfeler industrijalac i filantrop. Svoje ogromno bogatsvo Rokfeler porodica je stekla u naftnoj industriji.

Od tada se ukorenio izraz poput “nisam ja rokfeler” u svako govorno područje širom Evrope, naravno i Balkana.

Zašto baš Rokfeler predstavlja sinonim za bogatstvo? Zato što je po osnivanju svoje naftne komapanije po imenu “Standard Oil Company” (1870. godine), te kako su kerozin i benzin postajali sve traženiji i visoko se kotirali na tržištu, Rokfeler sve više množio svoje bogatstvo. Tako je vremenom postao najbogatiji čovek na svetu i prvi Amerikanac koji je vredeo više od milijardu dolara. Neretko se uzima za najbogatijeg čoveka u istoriji.

Još sa svojih 12 godina uštedevši 50 dolara ( koje je zaradio gajeći ćurke) počeo je da pozajmljuje novac jednom lokalnom farmeru uz 7% godišnje kamate.

Danas se često citiraju njegove izreke kao motivacija i putokaz za uspešan život. Kao uzor za jednostavan život kome je vodeći moto bio dobra organizacija posla (da se zna kad treba nešto prodati a kada kupiti), disciplina i odanost porodici.

Share.