Percepcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Percepcija

Šta znači reč percepcija

Percipiranje je rezultat percepcije.

Kada opažamo i postanemo svesni nekog predmeta malo ko razmišlja o samom procesu saznavanja ili opažanja, jer se ti procesi odvijaju upravo spontano, putem čula, nesvesno. Tako je i sa percepcijom.

Etimoligija se osvrće na koren pojma percepcija upućujući na latinsku reč perceptio koja znači opažanje.

Prema jednoj od definicija percepcija je nesvesni proces kojim mozak organizuje podatke dospele od strane raznih čula, zatim ih interpretira stvarajući smislenu celinu. Na primer, putem percepcije razne mrlje boja vidimo kao tačno određen i jasan predmet. Tako i buku ili zamršene raznovrsne zvukove pomoću percepcije čujemo kao jasan govor. Zatim i kombinaciju raznih ukusa (slano, kiselo, ljuto) doživljavamo kao određeno jelo i td.

Kako se odvija percepcija? Osnovna putanja percepcije odvija se putem organizacije podataka iz čula, a te procese dalje proučava grana psihologije poznata kao geštaltizam. Psihologija određuje percepciju kao opažanje, odnosno to su svi duševni procesi koji se direktno izazivaju čulnim nadražajima.

U lingvistici se ovaj pojam definiše kao proces primanja i dekodiranja govora, tako što slušalac mora da prima glasovne signale i da kao povratnu reakciju koristi glasovne obrasce svoga jezika, jer u suprotnom ne bi mogao da tumači ono što čuje.

Malo drugačije, pravna nauka koristi pojam percepcije u „svom stilu“ i tumači ga kao naplaćivanje ili primanje prihoda, novca, određenih plodova i tome slično.

Share.

Leave A Reply