Neutrofili

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neutrofili

Koliko su bela krvna zrnca važna, šta zapravo ona znače organizmu i kakve veze imaju sa izrazom neutrofili?

Neutrofili ili neutrofilni granulociti su vrsta leukocita (poseban tip belih krvnih zrnaca u obliku granula) koji štite organizam od raznih upala, bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Jednostavnije rečeno, neutrofili predstavljaju prvi odgovor organizma na neku infekciju, zatim svojom aktivnošću i daljim procesom izumiranja stvara se gnoj.

Od svih leukocita u krvi neutrofili su najbrojniji i čine od 50 do 70% ukupnog broja belih krvnih zrnaca. Specifičnog su granulastog oblika i u odre]enom procesu poprimaju ljubičastu boju, premda imaju podjednako izražen afinitet prema baznim i kiselim bojama od čega i potiče naziv neutrofili.

Funkcija neutrofila je da izgrade adekvatan ćelijski imunitet, ali i da čuvaju i brane organizam od raznih infekcija.

Kada dođe do snižavanja nivoa neutrofila u krvi dolazi do oboljenja koje se zove neutropenija. Deli se na blagu, umerenu i na tešku neutropeniju, a mogu je prouzrokovati razni faktori od genetskih preko starosnih, do onih uzrokovanih dejstvom određenih lekova.

U svakom slučaju povećan ili smanjen broj neutrofila je znak da se obratite lekaru. Povećan broj primećen je kod infarkta, bakterijske infekcije, kod leukemije i drugih malignih bolesti. Snižen broj neutrofila (neutropenija) nalazi kod virusnih i autoimunih bolesti, bolesti koštane srži, manjka vitamina B12 i drugih hroničnih bakterijskih bolesti.

Share.

Leave A Reply