Intuitivnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Intuitivnost

Šta znači reč intuitivnost

Intuitivna osoba poseduje intuitivnost.

Najčešće čujemo kako muškarci prosto ne veruju u žensku intuiciju ili joj pak ne veruju puno. Međutim, ne vezuje se to puno za pol već je jednostavno neke osobe imaju a neke ne.

Izraz intuitivnost potiče od latinskog korena intuitio koji znači gledanje, zrenje. Kod nas se ovaj pojam upotrebljava da označi neposredan, direktan uvid u suštinu, ispravno shvatanje, odnosno sposobnost neposrednog shvatanja celine neke stvari, odnosno nekog dešavanja. Tako bez puno razmatranja i analiza u mišljenju intuitivne osove saznaju srž nekog problema ili predmeta.

Psihologija često obrađuje teme vezane za intuitivna ponašanja, pa intuiciju određuje kao šesto čulo, unutrašnji glas ili kao podsvest, ali pomoću koje možemo doći do valjanog rešenja za probleme ili odluke.

Intuitivnost poseduju osobe sklone intutivnom saznavanju koje je suprotno razumskom ili intelektualnom razmatranju.

Mnogi filozofi su se, takođe, bavili ovom temom od Platona preko Fihtea i Šopenhauera do Bergsona, tako da su zabeležena razna tumačenja pojma intuicije.

Poznati švajcarski filozof Karl Gustav Jung određuje intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije. On intuitivnost određuje kao iracionalnu te za njega predstavlja instiktivno shvatanja nekog predmeta problema ili situacije.

Takođe, psiholog Geri Klajn kaže da 90% kritičnih odluka donosimo na osnovu intuicije.

U suštini osobe koje imaju izraženu intuitivnost retko kada greše u svojim odlukama.

Share.

Leave A Reply