Implementacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Implementacija

“Implementira se projekat u okviru kojeg će se realizovati …” sigurno vam je poznata fraza i neretko se čuje u vestima.

Izraz implementacija potiče od latinske reči implementum i znači popunjavanje. Tako postoji latinski izraz implementum contractus što bi u pravnom smislu značilo izvršavanje ugovora.

Implementacija se i prevodi kao sprovođenje, izvršenje ili primena u praksi.

Računarskim jezikom rečeno iliti jezikom visokih tehnologija implementacija bi bila uvođenje sistema iz stadijuma projektovanja u stadijum operativnog rada.

Jedna od definicija kaže da je implementacija realizacija nekog zahteva ili sprovođenje nekog plana, ideja, politike i tome slično.

U političkim naukama implementacija se odnosi na obavljanje ili sprovođenje javne politike. Parlamenti donose određene zakone koje potom sprovode državni službenici, a radeći u birokratskim službama.

Kad govorimo o resurima vode, uopšte o prirodnim resursima implementacija se odnosi na sprovođenje ili ostvarivanje najboljeg načina upravljanja s krajnjim ciljem očuvanja prirodnih resursa i poboljšanje kvalitete vode.

Takođe, postoji izraz implementacija strategije i predstavlja kontinuiran proces upravljanja promenama koji će sigurno imati uticaj na organizacijsku strukturu firme, razvoj operativnih sposobnosti organizacije, zatim na upravljanje ljudskim potencijalima, na kulturu, te na procedure i politike obavljanja aktivnosti.

Implementacija strategije je proces transformacije oblikovane strategije na poslovne aktivnosti firme, preduzeća ili neke organizacije.

Share.

Leave A Reply