Melasa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč melasa?

Melasa je reč francuskog porekla i predstavlja nus proizvod pri proizvodnji šećera, kao ostatak nakon kristalizacije. To je gusta tečnost, tamnosive boje otužno slatkog ukusa.

Sadrži oko 50% šećera, ali i hranljive sastojke, kao što su esencijalne aminokiseline, gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, magneijum. Zbog svojih hranljivih vrednosti često se upoređuje sa medom.

Melasa

Zvuči čudno – melasa kao nusproizvod u proizvodnji belog, nezdravog šećera je veoma nutritivno bogata. Sve zdravo, odstranjeno iz belog šećera u kome ostaju samo ugljenihidrati, ostaju upravo u melasi. Zato je smeđi šećer zdraviji, jer on sadrži više melase, a otud ima i tamniiju boju.

Melasa od šećerne repe se uglavnom koristi u prehrambenoj industiri i proizvodnji alkoholnih pića ( u industriji vrenja, naročito za proizvodnju špiritusa i kvasca). Melasa od šećerne trske produžava svežinu hleba, peciva i kolača od testa sa kvascem. Ona testu daje tamniju boju. Osim za kolače pogodna je i za začinjavanje umaka od pečenja i za glaziranje pečenja.

Share.