Giht

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Giht, šta je to zapravo? Šta znači kada kažemo da neko ima giht?

Giht je nasledna ili stečena bolest metabolizma koju karakeriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa.

Ako niste upućeni u terminologiju koja se koristi u medicini verujem da ne znate značenje pojma giht. Naime, giht je pojam koji se nešto ređe upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji, a uglavnom se koristi u medicini i srodnim naučnim disciplinama.

Etimološki posmatrano sam pojam giht potiče iz latinskog jezika, od reči gutta, što znači kap. Ovaj termin je nastao na pretpostavkama srednjevekovnih lekara, koji su mislili da bolest (kojoj su i dali ime giht) nastaje kao posledica preterivanja u životnim zadovoljstvima, što za posledicu ima “padanje” ili “kapljanje” oko zglobova što u njemu prouzrokuje bol ili upalu.

Reč je o bolesti koja je postojala još u vreme Egipćana, dve hiljade godine pre nove ere, a prva zapažanja o gihtu zapisao je Hipokrat. Ipak značajnija znanja o ovoj bolesti dao je, tek 1679-e godine, Anton van Levenhuk koji je prvi opisao mikroskoipski izgled kristala mokraćne kiseline.

Giht je naziv za naslednu ili stečenu bolest metabolizma koju karakteriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa. Ova bolest nastaje kao posledica gomilanja mokraćne kiseline u telesnim tečnostima i krivi.

Nakon ovoga, mokraćna kiselina u vidu kristala kreće da se taloži u tkivima zbog čega nastaju problem u zglobovima, hrskavici, tetivima, mekim tkivima, bubrezima i uškim školjkama.

Bitno je istaći da u skoro 50% slučajeva bolest napada metatarzalni falengealni zglob, odnosno koren palca stopala.

Neki od faktora koji utiču na pojavu gihta jesu određene vrste karcinoma, genetske promene u organism, kao i česte upale bubrega. Kako bi ste sprečili pojavu ove bolesti, treba da svakodnevno unosite što više hranljivih namirnica, jer je dokazano da je giht povezan sa nepravilnom ishranom i preteranom upotrebom alkoholnih pića.

Za lečenje gihta važno je što ranije postaviti dijagnozu. Nakon što se bolest dijagnostikuje kreće se sa tretmanom artritisa. U slučaju pravovremene terapije giht se brzo smanjuje. U slučajevima kada je giht otkriven nešto kasnije moraju se konzumirati lekovi koji koriguju metabolitčki poremećaj.

Bitno je istaći da je reč o neizlečivoj bolesti, te da nakon što otpočnete sa terapijom moraćete istu da primate celog života. Giht je ozbiljna bolest koja dovodi do invaliditeta, a u nekim slučajevima i do smrti zbog oštećenja funckije bubrega. Zbog toga je od velikog značaja pravilna ishrana i redovne posete doktoru, kako bi se mogućnost dobijanja ove bolesti svela na minimum.

Share.