Brojanica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je brojanica? Znate li koje je pravo značenje ovog pojma?

Brojanica je predmet koji se nosi na ruci, a koji predstavlja jedan od najstarijih načina molitve.

Gotovo da nema vernika koji nije upoznat sa značenjem pojma brojanica. Radi se od reči koja se koristi od davnina, a koja je rasprostranjena gotovo u svim svetskim religijama.

Brojanica je pojam koji se koristi da označi komad nakita koji se koristi prilikom molitve. Reč je o predmetu koji predstavlja jedan o najstarijih načina molitve koji je poznat pravoslavnim monasima.

Brojanice su se najpre pojavile u crnoj boji, ispletene od čiste ovčije vune. U najužem značenju, brojanica predstavlja posebnu narukvicu koja ima 33 čvorića, a koja se nosi na levoj ruci i koristi svaki put kada želimo da se pomolimo Bogu.

Danas, brojanicom se smatra i lančin i bilo koji drugi nakit koji se drži u ruci dok se izgovara molitva.

Treba istaći da postoje i veće brojanice od 50, 100 i 300 čvorića. Sa razvojem društva pojavile su se različite vrste brojanica, pa su danas više u opticaju one modernije pravljenje od dragog kamenja, metala i drugih na oko lepših materijala.

Ono što mnoge zanima, a to je šta uraditi sa brojanicom kada pukne? Sme li se baciti? Odgovor je jednostavan. U slučaju da Vam brojanica pukne, treba je spaliti jer je bacanje osveštanih stvari greh.

Po predanju, brojanica je nastala tako što je monah pleo vunu želeći da odbroji svoje molitve, dok mu je đavo razvezivao čvoriće. Jednom prilikom ukazuje mu se anđeo koji ga uči da plete posebne brojanice čiji se čvor sastojao od sedam upletenih krstova, a takav čvor đavo nije mogao da rasplete.

Share.