Aparthejd

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Aparthejd, šta je to zapravo? Da li znate koje je pravo značenje navedenog pojma?

Politika rasnog podvajanja i diskriminacije koja uskraćuje osnovna prava većinskom crnačkom stanovništvu naziva se aparthejd.

Pojam aparthejd danas se nešto ređe koristi nego prethodnih godina. Naime, ovaj pojam gotovo da je bio neizostavan u prošlome veku, dok se danas veoma retko spominje.

Etimologija nas upućuje da je sam termin aparthejd potekao od arikansske reči apartheid, što znači odvojenost, zasebnost, izdvojenost. Prva zapisana upotreba ovog termina bila je 1929-e godine i to da označi rasnu diskriminaciju u Južnoafričkoj Republici koja je uskraćivala osnovna prava većinskom crnačom stanovništvu.

Po definiciji, aparthejd je socijali sistem koji je sprovodila vladajuća bela manjina u Južnoavričkoj Republici. Reč je o službenoj politici ove zemlje koja je podelila stanovništvo na belce, crnce, Indijce i obojene, a samo su belci imali puna politička prava.

Za vreme trajanja aparthejda doneseni su brojni zakon poput onog o zabrani mešovitih brakova i onog o nemoralu. Ipak najveći pritisak na afrikance koji nisu beli usledio je kada su ih prisilno odvodili iz domova u odvojene kvartove, što predstavlja najveće masovno prisilno preseljavanje u novijoj istoriji.

Iako su bili u manjini, belci su uspešno sprovodili apartehejd sve do 1980-tih godina kada se ovaj režim počeo postepeno ukidati, da bi dolaskom Nelsona Mendele na vlast i potpuno bio ukinut.

Danas se ovaj pojam češće koristi da označi situacije u kojima pripadnici različitih etničkih grupa zajedno žive na istom području pokušavajući da ne dođu jedni sa drugima u bilo kakav kontatkt osim službenog.

U prenesenom značenju aparthejd označava odvojenost stanovništva prema rasama.

Share.