Potemkinova sela

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su potemkinova sela ? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Potemkinova sela je izraz koji se koristi da označi nešto što ne postoji, tj. nešto što postoji samo u mašti.

Sigurno ste do sada bili u prilici da čujete za frazu potemkinova sela koja ima veliku primenu, naročito u pisanim medijima. A da li ste upoznati sa značenjem ove fraze?

Prateći etimologiju dolazimo do informacije da je sam pojam potemkinova sela potekao iz ruskog jezika, preciznije od reči потёмкинские деревни čije doslovno značenje jeste potemkinova sela. Reč je o frazi koja je počela da se koristi u vreme Rusko – turskog rata.

U pitanju je period od 1787-e godine do 1792-ge godine kada je vojskovođa i knez Grigorije Aleksandrovič Potemkin postao namestnik novoosvojenih krajeva, koji su obuhvatali teritorije severno od Crnog mora.

On je tada izdao naređenje da se po pustim stepama Južne Rusije improvizuju kulise nepostojećih sela sa seljacima, stadima i ostalim sitnicama koje bi tadašnjoj ruskoj carici – Katarini II dali utisak napretka. Naime, on je hteo njoj da pokaže kako Rusija pod njegovim ministrovanjem sve više napreduje i razvija se, pa je doveo seljake iz drugih krajeva koji su sa buketima poljskog cveća i ostalim svečanostima dočekali caricu.

Naravno, tolika raskoš i bogat život koji je Potemkin pokazivao polako su unosila sumnju brojnim diplomatama koji su na kraju i shvatili da se radi o obmani, i počeli da pišu o tome, iako je ruska carica sve vreme demantovala njihovo pisanje i izajave.

Naučnik A. M. Pančenko je dokazao da je reč o mitu, te da njegova sela i druge stvari koje je želeo prikazati carici, zaista nisu postojale.

Danas se ovaj izraz često koristi za pokušaje stvaranja lažnog utiska. Poznato je da u društvu i vremenu kojem živimo ima dosta lažnog sjaja, te ljudi na različite načine pokušavaju da budu nešto što nisu. Zato je sve više smišljenih laži, varki i obmana koje se metaforički nazivaju – potemkinova sela.

 

Share.