Makartizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je makartizam? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma.

Makartizam je politički izraz koji se koristi za sistematsko optuživanje za nelojalnost državi i progon intelektualaca u cilju suzbijanja slobodnog i kritičkog mišljenja.

Ako se ne razumete u politikološku terminologiju, verovatno Vam nije poznato značenje pojma makartizam, koji poslednjih godina ima sve veći značaj.

Termin makartizam potiče iz engleskoj jezika (McCarthyism) i predstavlja praksu iznošenja optužbi za nelojalnost, subverzivnost i izdaju, bez uzimanja u obzir postojanja dokaza. Sam termin nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama, sredinom dvadesetog veka, kada je vladala tzv. Druga crvena panika.

Prvobitno, izraz makartizam korišćen je kako bi se izrazila kritika upućena antikomunističkim hajkama američkog senator Makartija, ali veoma brzo dobija šire značenje. Makartizam se kao društveni i kulturni fenomen brzo proširio po celom Američkom kontinentu, a i šire.

Početkom 50-tih godina prošlog veka FBI počinje aktivno da sprovodi makartizam i to nelegalnim prisluškivanjem, provalama i sličnim nelegalnim radnjama koje su par godina kasnije i kulminirale, kada su počeli da podmeću krivotvorenu dokumentaciju, šire anonimne glasine u medijama itd.

Ono što je doprinelo rastu makartizma jeste podrška koju je ovaj pokret imao od različitih antikomunističkih organizacija poput Američke legije.

Danas se ovaj termin koristi za sve tipove bezobzirnih optužbi u političkom svetu.

Jedna od najpoznatijih javnih osoba koja je bila žrtva makartizma je engleski filmski režiser, glumac, scenarista i producent Šarlo Akrobata, poznatiji kao Čarli Čaplin.

Share.