Rimejk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rimejk, šta je to zapravo? Koje je pravo značenje ovog pojma?

Ponovno snimanje tema starih uspešnih filmova i serija naziva se rimejk.

Poslednjih godina sve češće smo u prilici da čujemo da je izašao rimej nekoga filma ili serije, ali mali broj nas zna tačno značenje pojma rimejk.

Sam termin rimejk u naš jezik došao je od istoimene engleske reči (remake) koja u doslovnom prevodu znači ponovno stvaranje, a često se koristi i da označi nešto što se stvara iznova ili za neku prepravku ili obradu.

Na našim prostorima rimejk se uglavnom koristi za film, seriju ili video igru koje predstavljaju novu verziju već snimljenog dela. Bitno je istaći da rimejk ne mora da bude potpuno isti kao originalno delo, već sa njim mora da deli neke ključne elemente, kao što su likovi i zaplet.

Rimejk je ništa drugo, do delo koje kao osnovu ima raniji film ili seriju, pa se tako film „Igraj svoju igru“ iz 2001-ve godine smatra rimejkom istoimenog filma iz 1960-te godine, film „Posao u Italiji“ iz 2003-e godine je rimejk istoimenog filma iz 1969-te godine itd.

Napomenućemo da rimejk nije nastavak određenog filma, jer kao što je poznato nastavak ne kopira zaplet iz originalnog dela, već je on uzet kao polazna tačka za stvarenje novog zapleta.

Iako mnogi smatraju da su rimejkovi ništa drugo do obične kopije dobrih i uspešnih dela sa nedostatkom originalnosti, bitno je istaći da rimejk ne mora biti loš, šta više u praksi je bilo dosta slučajeva kada je rimejk zasenio original i u mnogim aspektima bio dosta bolji od njega.

Share.