Neofobija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je neofobija? Saznajte tačno značenje ovog pojma.

Strah od novih stvari ili iskustava naziva se neofobija.

Svi mi znamo da fobije predstavljaju preteranu emocionalnu reakciju i često opsesivno izbegavanje fobičnog objekta ili situacije. Reč je o iracionalnom strahu koji nastaje bez posebnog povoda i stvara paniku kod čoveka.

Trenutno se ne zna tačan broj fobija, jer svakodnevno registruju se nove fobije. Jedna od učestalih fobija jeste i neofobija. Da li znate tačno značenje ove fobije? Možda je baš vi imate? Ili neko od ljudi iz vaše okoline?

Procenjuje se da je veliki broj ljudi, naročito u najranijim periodima svog života imao neki oblik neofobije. Reč je o strahu od novih stvari ili iskustava.

Etimološki posmatrano sam pojam neofobija nastao je od grčkih reči neos + fobos u značenju strah od novog. Reč je o bolesnom strahu i zaziranju koji se javlja uvođenjem svega što je novo ili nepoznato pojedincu.

Najraspostranjeniji vid neofobije u svetu jeste neofobija na hranu koja se ogleda u vriski, negodovanju i ispuštanju različitih krika kod male dece kada im se ponudi nova hrana. Poznato je da je prehrana beba prilično monotona, a sa rastom deteta uvode se i novi ukusi kako bi ona postala što raznovrsnija.

Međutim, često deca iz strana od nove hrane ili novih ukusa odbijaju da konzumiraju njima do tada nepoznatu hranu, čime nastaje sklonost ka veoma izbirljivoj hrani, odnosno neofobija na hranu.

Share.