Fenomen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je fenomen? Kakva je ovo pojava?

Drugo ime za fenomen jeste pojava.

Svi znamo šta su fenomeni ili pojav, ali kad pokušamo da ih definišemo, objasnimo tu nastaje problem.

Sve ono što se može videti jeste fenomen. Tako neke stvari ili pojave su lako vidljive dok za druge mora da se pokerene čitava nauka ili niz eksperimenata ne bi li se dokazale.

Etimolozi nas upućuju na poreklo izraza fenom navodeći grčku reč φαινόμενo- phainomenon koja se doslovno prevodi kao pojava.

Ono što se može videti ili posmatrati, proučavati je jednostavno objašnjenje za pojam fenomen.

Sva zbivanja koja se pokazuju našim čulima mogu se svrstati u fenomene. Tako postoje i fizički opipljivi fenomeni i oni socijalni fenomeni.

Sa druge strane, fenomenima se neretko objašnjavaju retke prirodne pojave, takozvana čuda. Pa se kaže za nekog da je toliko sposoban da je fenomen ili da je toliko talentovan da je fenomen.

Nešto što predstavlja izuzetak, neki neobičan slučaj je fenomen ili čudo. Često se kaže da je neko fenomenalan jer je veoma neobičan, nesvakidašnji, pa čak i čudan.

Filozofija ima svoje objašnjenje ovog pojma. Kod Kanta nalazimo fenomen kao stvar kakva se čini da jeste i koja je oblikovana razumom, nasuprot stvari po sebi.

U idealističkoj filozofiji fenomen je isključivo subjektivna pojava koja postoji samo u svesti. Tako filozofski pravac, fenomenalizam negira postojanje objektivnog sveta. i td.

Share.