Mantija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je mantija?

Mantija je pojam kojim označavamo poseban deo odeće uglavnom kod sveštenih lica.

Reč mantija dolazi nam iz grčkog jezika. Izvorno značenje te reči je: dugačak i širok plašt. Mantija je kod hrišćanskog sveštenstva vrsta dugačke haljine. Obično se preklapa, a boja zavisi od veroispovesti.

Tako je mantija kod pravoslavaca najčešće crne boje a nekad i sive. Patrijarsi i episkopi mogu nositi mantije u jarkim bojama – crvenoj, purpurnoj, beloj… Navlači se preko obične odeće. Preko nje se potom oblače drugi delovi odeće za bogosluženja.

Kod pravoslavaca, mantija može imati jedno dugme, a može se i navlačiti preko glave. Nekada ima niz dugmića, a nekada se vezuje kanapom.

Postoje gornja i donja mantija. Donja mantija je obavezna pri svim bogodluženjima dok se gornja oblači za svečanije prilike. Zato je njen kroj i nešto širi.

Mantija se može dobiti nakon što se dobije pravo na njeno nošenje a to se dešava na rukopoloženju svršenog bogoslova ili kod iskušenika na monašenju.

Nijedna bogoslužbena radnja se ne može vršiti bez mantije. Mantija je inače simbol stradanja klirika za ovozemaljski svet i posvećivanja Bogu i Carstvu Nebeskom.

Mantija se kao stručni pojam koristi i u biologiji. Kod mekušaca, mantijom zovemo deo životinje na ledjima, u vidu nabora, koji ima ulogu u formiranju školjke koja štiti telo mekušca.

Share.