Regrutacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači regrutacija?

Regrutacija je metod pripreme određene osobe za vršenje nekih dužnosti i zadataka.

Pojam regrutacija može se prevesti i kao „vrbovanje“.  Bukvalno značenje te reči je pak navlačenje ili konskripcija (latinski glagol: conscriptio). To je  je pojam koji u najširem i izvornom smislu ima značenje prisilnog rada građana za račun vlasti jedne države.

Regrutacija

Najčešći oblik regrutacije je vojna obaveza, to jest –  služba u oružanim snagama. Vojna regrutacija može se vršiti uz služenje vojnog roka i odazivanje na mobilizacijske pozive ako dođe do ratnog stanja, vanrednog stanja u državi,  ako se dese elementarne nepogode kao što su poplave, suše, erupcije vulkana…

Danas se reč –  regrutacija koristi sve češće kako bi se opisala aktivnost kompanija ili pravnih lica koje za cilj imaju pribavljanje najkvalitetnijih mogućih kadrova koji bi kod njih obavljali radne zadatke odnosno – bili zaposleni.

Takodje, izraz regrutacija se primenjuje i u sportskom rečniku. Kada sportski klubovi, preko menadžera,  traže i komuniciraju sa budućim potencijalnim igračima, pa ako postignu dogovor, kaže se da su ti igrači „regrutovani“.

Share.