Internacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to internacija?

Svojevrsni prisilan boravak naziva se internacija.

Etimolozi kažu da izraz internacija potiče od latinske reči internatio, internare u značenju „zatvoren narod“, odnosno zatvaranje ili držanje u zatočeništvu, ograničavanje slobode kretanja određenim državljanima.

internacija

Prema jednoj od definicija internacija je određivanje prisilnog boravišta nekoj osobi, poput oduzimanja kretanja državljanima neprijateljske zemlje koje su se zatekle na području države sa kojom se njihova zemlja nalazi u ratnom stanju.

U ovom kontestu upotrebljava se i izraz internirati u značenju osuditi sumnjive strance, političke ili vojne begunce strane države, zatim podanike neprijateljske države za vreme rata, kao i domaće neispravne i politički sumnjive ljude da žive pod policijskim ili vojnim nadzorom u određenom mestu. Takva mesta su ne retko koncentracioni i drugi izolovani logori, koji se prave na tlu pobedničke zemlje za zarobljavanje neprijateljske vojske za vreme rata.

Po drugoj definiciji pojam internacije određuje se kao određivanje prisilnog boravišta nekoj osobi gde je ona podvrgnutta policijskom nadzoru.

U svakom slučaju kada se pomene internacija odnosi se na određenu meru sigurnosti protiv politički ili po drugom pitanju sumnjivih osoba.

Takođe, ni progonstvo nije daleko od ovog pojma. Naime, sumnjiva lica ove vrste obično se progone u određeno mesto.

Ograničavanje slobode kretanja je ključna karakteristika pojma internacije. Pri tom se sloboda ograničava pod prisilom ili uz nadzor kao i uz obavezno javljanje policiji.

Share.