Lotre

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to lotre?

Lotre je nemačka reč za merdevine.

Veliki je broj germanizama koji su se ustalili u našem jeziku, a pojam lotre je samo jedan od njih. U slučaju da ste čuli za ovu reč, a ne znate šta znači, sledi objašnjenje.

lotre

Prateći etimologiju vidimo da je termin lotre u naš jezik potekao od nemačke reči leiter, koja ima značenje merdevina, odnosno lestvi.

Prema tome, lotre su pomoćne alatke koje služe za penjanje uz visoke i strme površine kao što je drvo, zid, bandera i tome slično. Moraju biti stabile, a kako je od velike važnosti da izdrže velike težine uglavnom se prave od čvrstih materijala kao što su drvo i metal.

One lotre koje su predviđene za što češće premeštanje napravljenje su od aluminijuma kako bi bile lakše, što automatski olakšava njihov prenos sa jednog na drugo mesto.

Poznate su kao jedno od osnovnih elemenata koje koriste vatrogasci, a pored toga primenu imaju i u domačinstvima i zanatima, naročitom onim koji imaju veze sa građevinarstvom (moleraj, zidarstvo i td).

Intresantna je činjenica da su najduže lotre ili merdevine kako ih zovemo napravljenje u Austriji od drveta i iznose nešto preko 41-og metra.

Share.