Švaleracija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je švaleracija?

Emotivno i fizičko varanje svog partnera naziva se švaleracija.

Verujemo da nema ko nije čuo za pojam švaleracija koji se ranije dosta koristio, dok danas polako gubi na značaju. Ipak jako je prisutan u svakodnevnom govoru, a često se sa njim možemo susresti i u medijima.

svaleracija

Sam termin švaleracija potiče iz francuskog jezika, preciznije od reči shevalier, koja ima značenje ženskaroša, ljubavnika. Dakle, švaleracija podrazumeva fizičko i emotivno varanje svog partnera. Mnogi definišu švaleraciju kao fizičku prevaru svog partnera (seksualni odnosi), dok je za druge i emotivna prevara (razgovori, dopisivanje, druženje) takođe jedan vid švaleracije.

Sa psihološke strane švaleracija ili prevara  je posebna kategorija koju nasuprot ustaljenom mišljenju obično obavljaju osobe koje imaju manjak samopoštovanja i osećaju unutrašnje nezadovoljstvo.

Ipak poznato je da su takozvane švaleracije česta prevara naročito u braku, gde partneri zbog ličnog nezadovoljstva pribegavaju ovoj akciji kako bi na taj način osetili neki vid zadovoljstva. Interesantno je da podaci pokazuju da žene podjednako varaju kao i muškarci, iako je u narodu ustaljeno drugačije mišljenje.

Share.