Šloser

Pinterest LinkedIn Tumblr +

šloser

Šta je to šloser?

Šloser znači bravar.

Da li ste nekada čuli za izraz šloser? A jeste li se zapitali šta on znači? Objašnjenje za ovaj pojam veoma je jednostavno.

Naime šloser znači bravar. Reč je nastala od nemačke reči schlosser u značenju bravar. Šloser je pojam preuzet iz nemačkog jezika i prilagođen našem jeziku. Znači šloser je osoba koja izrađuje delove metalnih konstrukcija, obrađuje limove, metalne cevi i razne druge radove na građevinskim objektima. Prema tome šloseri prave različite vrste ograda, metalnih prozora i vrata, metalnog nameštaja, delova za mašine, metalne predmete i slično.

U zavisi od toga šta je njihov završni proizvod sloseri imaju različite zadatke u okviru svoga posla. Oni najpre moraju da naprave skicu, zatim ručno ili uz pomoć mašine da seku, turpijaju, savijaju, bruse i sklapaju metal varenjem, elektrozavarivanjem ili montiranjem. Da bi dobili finalni proizvod šloseri će upotrebljavati različite vrste metala, čekiće, turpije, metar, električnu bušilicu, električnu brusilicu, različite mašine za rezanje i savijanje limova, aparat za varenje i elektroaparate za zavarivanje.

Share.

Leave A Reply