Autovakcina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je autovakcina?

Jasna je definicija vakcine, međutim, šta znači – autovakcina?

U poslednje vreme sve se više govori o primeni autovakcina. Dok se kod klasičnih vakcina koriste već pripremljene tečnosti uglavnom is istog virusa, za autovakcinu se koriste materije dobijene iz samog pacijenta.

autovakcina

Postoji nekoliko vrsta autovakcina u zavisnosti od toga za koje namene se koristi i protiv koje infekcije ili bakterije se primenjuje. U Srbiji, institut Torlak razvija autovakcine. Reč je o imunoterapiji uglavnom protiv hroničnih i upornih infekcija urinarnog trakta.

Pacijentima je tako dostupna vakcina koju prave stručnjaci virusologije, vakcine i serume. Takva terapija je za sada najefikasniji sistem u borbo protiv bakterije ešerihije koli. Autovakcina se pravi upravo od bakterije koja je izolovana u urinarnom traktu samog pacijenta i koja je uzročnik jake infekcije.

Statistike kažu da autovakcine u proseku mogu da unište bakteriju – izazivača uporne bolesti u čak 80 odsto slučajeva.

Autovakcina dakle, nije univerzalna vakcina već se pravi zasebno za svakog pacijenta. Svaka vakcina ima posebnu strukturu i način dejstva jer treba da deluje baš na bakteriju koju pacijent ima, pošto postoji nekoliko vrsta ešerihije. Uobičajeno pravljenje autovakcine je 2 meseca.

Share.