Virtuoz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to virtuoz?

Kad neko ima spoj ekstremnog talenta i umeća kažemo da je virtuoz.

Najjednostavnije rečeno virtuoz je neko ko je ekspert u nekom poslu kojim se bavi. Svi znamo da kada čujemo nekog da odlično svira neki instrument ili peva, odnosno “ ostavlja bez daha” slušaoce, kažemo da je brilijantan ili virtuoz, skoro pa mu nema premca.

virtuoz

Na primer u 19. veku Nikolo Paganini je bio svojevremeni virtuoz na violini, ali i danas mu nema ravnog. Svirajući ekstremno brzo, razne muzičke teško izvodljive varijacije i prelaze svrstan je u nedostižne virtuoze, a bio je odličan i kompozitor. Čovek kome su se samo divili na talent i umeću. Zatim Franc List je takođe bio virtuoz i kao pijanista i kao kompozitor.

Muzičari često znaju da kažu da je „virtuoz muzika“ muzika koja je toliko teška za sviranje da je može svirati samo virtuoz.

Izraz virtuoz potiče od latinske reči virtus, “virtue” u značenju vrlina, savršenstvo ili veština.

Ako bismo pokušali definisati pojam virtuoz onda bi to bio čovek koji je u nekoj veštini ili umetnosti, naročito u muzici, dostigao savršenstvo i to posebno u tehničkom delu (u tehnici izvođenja).

Virtoz se ne oslanja na školske i formalne okvire izvođenja već je slobodan i vešt da stalno improvizuje i izlazi iz klasičnih izvedbi na primer nekog dela ili kompozicije.

Share.