Filologija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to filologija?

Naučna disciplina koja se bavi proučavanjem jezka i književnost, a zajedno sa njima i celokupnom kulturom naroda naziva se filologija.

Filologija je pojam koji se retko koristi iako je od velikog značaja za kulturu svakog naroda. Veliki broj ljudi ne zna šta filologija znači, a mnogi ovaj pojam mešaju sa drugim sličnim pojmovima. U slučaju da ne znate koje je značenje ove reči sledi objašnjenje.

filologija

Pojam filologija potiče iz grčkog jezika, tačnije od reči filos koja znači ljubav i reči logos u značenju reč i stoga bukvalan prevod bio bi ljubav prema reči.

Po definiciji, filologija predstavlja naučnu disciplinu koja se bavi proučavanjem jezika i književnosti ali na tom određenom jeziku, te stoga proučava i istorijski i kulturološki konteksti koji su često neophodni kako bi se pravilno razumelo književno delo i drugi kulturološki tekstovi od značaja na datom jeziku.

Filologija je veoma značajna nauka pre svega za jedan narod jer ne samo da proučava gramatiku i jezik, već i retoriku, istoriju, kulturu i interpretaciju autora i tradicija koje su vezane za dati narod.

Share.