Sekularizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to sekularizacija?

Pretvaranje nečeg crkvenog u svetovno naziva se sekularizacija.

Složenica sekularizacija ranije nije bila dosta u upotrebi dok danas ova reč se nešto češće spominje. Ako ste čuli za pojam sekularizacija, a ne znate šta znači sledi objašnjenje.

sekularizacija

Po etimologiji pojam sekularizacija potiče iz latinskog jezika i ima značenje posvetovljavanje, posvetljovljenje, odnosno pretvaranje nečeg crkvenog u nešto svetovno.

Najčešće sekularizacija predstavlja prelazak crkvenih dobara i ustanova poput škola u svetovne ruke. U širem smislu sekularizacija podrazumeva transformaciju društva od njihove bliske indetifikacije sa religijskim vrednostima  i institucijama do nereligijskim  tj. sekularnim institucijama i vrednostima.

Dakle, sekularizacije jeste proces kojim neki objekat, institucija ili područje u potpunosti gubi  svoje eksplicitno religijske vrednosti i na taj način stiče određena svetovna obeležja.

Pojam sekularizacije se vezuje za moderno društvo te po nekim shvatanjima napredovanjem i modernizacijom dolazi do pojave sekularizacije.

Brojna su značenja ove reči, pa tako često sekularizacija odnosi se na istorijski proces, a često i na svetovni proces školskog odgoja.

Sekularizacija u novije vreme označava i prodiranje svetovnih  prostulata u hrišćansku duhovnost. Sve češće mnogi sekularizacijom smatraju odvajanje crkve od države.

Share.