Suptilno

0

Suptilno

U vreme kada je sve manje tolerancije i sve više netrpeljivosti među ljudima, vreme koje donosi sve manje finih, pažljivo izabranih reči i izraza, pokazuje da nam je upravo najviše potrebno diplomatskih, suptilnih odgovora.

Izraz suptilan potiče od latinske reči suptilis u značenju tanak, fin, prefinjen, nežan. Može koristiti i kao sinonim za nekog ko je oštrouman, tačan, dovitljiv, lukav i tome slično.

Nekada direktno saopštavanje može da ide u korist utrošenom vremenu i bez ulepšavanja da se iznese problem, ideja, neka misao.
Što bi narod rekao s neba pa u rebra ali poznata je i poslovica koja kaže da” jezik kosti nema, ali kosti lomi”.

Zato je suptilan način komunikacije daleko poželjniji vid verbalnog kontakta između ljudi, posebno kada je reč o nekim nesporazumima ili konfliktima.

U psihologiji ovaj izraz se upotrebljava i u kontekstu prikrivenog značenja. Na primer, pasivno-agresivno ponašanje je suptilno, prikriveno, to je takozvana agresija ,,u rukavicama“. Dok spolja osoba izgleda kao da je sve pod kontrolom, unutra je kao tempirana bomba, puna nezadovoljstva, koja čeka da eksplodira.  Sa ovakvim osobama nikada ne možete biti sigurni na čemu ste i šta zaista misle i osećaju.

Sa druge strane, postoji mnoštvo suptilnih znakova koji se upućuju usnama, očima ili obrvama i neretko mogu biti rečitiji od samog govora.


Share.

Leave A Reply