Čarapan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to čarapan?

Čarapan je naziv za stanovnika Kruševca.

Pojam čarapan izveden je od reči čarapa za koju svi dobro znamo šta znači. Po etimologiji reč čarapa vodi poreklo od persijske reči gurab koja preko arapskog jezika i turskog dolazi u naš jezik. Mi smo reč čarapa preuzeli od turaka, tačnije od njihove reči čorap u značenju čarapa.

Čarapan je naziv sa stanovnika Kruševca , ali takođe i stanovnici okolnih mesta popularno se nazivaju Čarapani. Prvi put ovaj izraz krenuo je da se koristi 1806-te godine, a postoji više legendi i tumačenje zašto im je to ime dato.

carapani

Po jednom predanju drugo ime za stanovnika Kruševca nastalo je tokom Prvog srpskog ustanka kada su se ustanici iz Kruševca izuli kako bi nečujno u čarapama uspeli da se prišunjaju Turcima. Oni su u tome i uspeli i šunjajući se u njihove šatore ubili su veliki broj Turaka, zbog čega su i dobili naziv Čarapani.

Popularno je i predanje po kojem su stanovnici iz Kruševca nadaleko bili poznati po svojim čarapama koje su uvek bile zanimljvih boja. Pored toga njihove čarape su bile lepe, vezene i duge, što nije bila karakteristika muških čarapa.

Share.