Kartogram

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to kartogram?

Kartogram je geografska karta koja uz pomoć različitih crtica prikazuje statističke odnose u određenim zemljama.

Po etimologiji pojam kartogram potiče iz francuskog jezika tačnije od francuske reči carte koja označava kartu i grčke reči gramma, a predstavlja geografsku kartu koja prikazuje statističke odnose pojedinih zemalja.

Kartogram

Poznato je da geografske karte predstavljaju umanjenu sliku Zemljine površine i da se koriste za prikaz prostora i navigaciju, odnosno lakše snalaženje u istom. Po definiciji kartogram predstavlja geografsku kartu koja osim fizičkog područja za određivanje relevante veličine koristi i neki drugi kvalitet.

Kartogrami se najčešće prave u razmeri 1 prema 1.250.000 i uz pomoć različitih crtica prikazani su brojni statistički odnosi određenih zemalja. Kartogram mora dosledno prikazivati udaljenost i kao takav mora biti relevantan za korišćenje.

Jednostavne karte koje prikazuju samo neke znakove i pravce nisu kartogrami, jer oni moraju da sadrže pouzdanost koja zahteva iscrtavanje velikog broja znakova (ako ne i svih) koje bi svom korisniku prikazale što tačniji sadržaj određenog prostora.

Share.