Indeks

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to indeks?

Reč “indeks” ima nekoliko značenja. Nekoliko je definicija ovog pojma koji se koristi u mnogim oblastima života, počev od matematike i ekonomije.

Najpre, pojam indeks mnoge prvo asocira na studentsku knjižicu. Ova isprava sadrži osnovne podatke o studentu, o predmetima koje sluša, kolokvijumima, ispitima i na kraju, o diplomskom ispitu.

Indeks

Značenje reči indeks može se odnositi i na pokazivač lista u knjizi ili nekim spisima.

U žargonskom govoru, nekada se može čuti da je neko nekoga “stavio na indeks”. Šta znači takvo etiketiranje? To znači da je neko stavljen na crnu listu, da je neko na spisku za odmazdu ili osvetu.
Izraz “Index librorum prohibitorum” ili skraćeno – indeks, predtavlja speak zabranjenih knjiga koje je katolička crkva zabranila jer su sadržale jeretička učenja.

U ekonomiji i drugim naukama pojam indeks se koristi kako bi pokazao kretanje cena – “indeks cena” ili na primer objasnio stanje nezaposlenosti, zatim rast ili pad nataliteta…

Pojam indeks se primenjuje i u računarstvu u programima za obradu teksta. To je funkcija koja formira spisak značajnih reči na osnovu nekog kriterijuma kao što je abecedni red.

Share.