Laksativ

0

Laksativ

Šta je to laksativ?

Svojevrsno sredstvo za čišćenje naziva se laksativ.

Danas kada je sedeći položaj najučestaliji što zbog mnogobrojnih kancelarijskih poslova što zbog sedenja za kompijuterom i kod kuće, metabolizam i rad debelog creva najviše stradaju. Tako da laksativi često dođu kao jedini spas.

Etimologija kaže da izraz laksativ potiče od latinske reči laxativum koja se najviše koristi u medicini da označi sredstvo za čišćenje (najčešće creva).

Laksansi ili laksativi su lekovi koji služe za lečenja zatvora stolice. Tačnije oni se koriste pri opstipaciji ili konstipaciji, odnosno stanju u kojem osoba ima neredovno i retko pražnjenje creva. Zatvor stolice može biti akutni ili hronični, pri čemu hronični može trajati mesecima ali i godinama (u najtežim slučajevima). Naravno da takvo stanje ne može da prođe bez posledica, te se usled koncentracije toksičnih materija javlja oboljenje debelog creva.

Za lečenje ovakvog stanja koristi se nekoliko vrsta laksativa u zavisnosti od faze oboljenja. Tako postoje tzv. kontaktni laksativi koji vrlo efektivno podstiču pravilan rad debelog creva. Na primer, ovi laksativi koriste biljku sene (Cassia angustifolia), zatim koru krkavine (Rhamnus frangula) i tome slično. Za nešto veće problem koriste se emolentni laksativi koji utiču na razvodnjavanje i razmekšavanje stolice. I antiapsorpcijski laksativi su najjačeg dejstva, te podstiču rad creva tako što izazivaju dijareju. Svima poznato ricinusovo ulje, ali i krotonovo ulje mogu postići ovakvo stanje.


Share.

Leave A Reply