Natalna karta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Natalna karta

Šta je to natalna karta?

Najjednostavnije rečeno natalna karta predstavlja raspored planeta na nebu u momentu nečijeg rođenja.

Svi oni koji redovno čitaju horoskop i prate sve vezano za astrologiju dobro su upoznati sa pojmom natalna karta i šta on znači. Za one koji su malo neupućeni u astrologiju detaljnije čemo objasniti značenje ovog pojma.

Po definiciji natalna karta predstavlja raspored planeta na nebu u momentu nečijeg rođenja. Naime, u času kada smo rođeni planete zauzimaju određene položaje u kućama i znacima pri tome formirajući određene aspekte koji mogu biti dobri ili loši. Njihov raspored i određene takče poput ascendenta ili podznaka i desendenta čine okosnicu natalne karte koja nam govori više o nečijem karakteru, njegovoj ličnosti, vrlinama i manama, njegovim predispozicijama i sklonostima, a takođe može da predvidi i koje su to životne okolnosti koje određena osoba očekuje. Možemo reći da natalna karta predstavlja sliku neba u trenutku nečijeg rođenja.

Natalna karta se izrađuje na osnovu tačnog vremena rođenja (u minut) i geografske širine i dužine mesta rođenja. Na osnovu toga formiraju se aspekti koji nam govore koji je podznak data osoba i koji je raspored kuća i planeta u njenoj natalnoj karti. Prilikom tumačenja natalne karte ne gledaju se samo raspored planeta već i aspektni koji oni prave. Sama izrada natalne karte prilično je jednostavna i svako ko se imalo razume u osnove matematike može je izraditi. Sa druge strane tumačenje iste je malo teži proces i potrebno je određeno znanje o astrologiji da bi se što bolje tumačila.

Po onima koji veruju u astrologiju natalna karta jeste lični podatak svakog od nas i na osnovu nje možemo videti  koja nam je sudbina i šta nas očekuje u životu. Tumačenje natalne karte se ne može izmeniti, prevariti ili ignorisati. Ona tačno opisuje svakog od nas i govori nam šta nas to čeka u životu.

Natalna karta počinje od  kuće koja predstavlja podznak određene osobe i čini zatvoreni krug. U natalnoj karti nalazi se dvanaest kuća koje se odnose na određene aspekte života i to: Prva kuća se odnosi na fizički izgled, predispozicije i ponašanje; Druga kuća prikazuje materijalno stanje; Treća kuća odnosi se na način razmišljanja i rodbinske odnose; Četvrta na dom i porodicu; Peta kuća predstavlja talente i hobije; Šesta se odnosi na radno mesto, tj. posao, način odevanja i zdravlje; Sedma kuća  predstavlja brak, partnera i polituku; Osma predstavlja testament, seks, smrt i akcije osobe na koju se odnosi; Deveta predstavlja duhovnost, religiju i inostranstvo; Deseta kuća odnosni se na profesiju, položaj u društvu i karijeru; Jedanaesta na penzije, naše prijatelje i planove koje pravimo; I dvanaesta kuća odnosi se na čovekovu psihu i prepreke koje ga očekuju kroz život.

Share.