Nihilista

0

Nihilista

Šta znači pojam nihilista

Nihilisti zastupaju ideje nihilizma.

S obzirom da danas ima zaista brojnih istraživanja, svakom su dostupne razne infosrmacije putem interneta, skepticizam, sumnja i nepoverenje u mnoge stvari su izraženiji nego ikada. Tako da i stavovi poput onih da se ništa ne može pouzdno saznati u potpunosti, spadaju u određenu vrstu nihilizma.

Etimologija kaže da izraz nihilizam potiče od latinske reči nihil koja znači ništa.

Prema definiciji nihilizam je filozofsko uverenje da ništa u realnosti ne postoji, što se naziva metafizički nihilizam. Dok određenje da se ništa ne može pouzdano spoznati spada u spoznajno teorijski nihilizam.

Zagovornici nihilizma nazivaju se nihilisti.

Cilj nihilizma je uništenje konzervativnog, starog čoveka i stvaranje “novog”, oslobođenog autoriteta i kulturnih značenja

Slabljenje vrednosti ili odricanje od vrednosti uopšte (teorijski nihilizam) predstavlja odricanje čak i u mogućnost saznavanja istine.

Tako i nihilisti koji zastupaju etički nihilizam odriču vrednost moralnih zakona.

Takođe, nihilizam je poricati vrednosti socijalnih struktura, vlasti, zakona. Premda orjentacije ovog tipa mogu voditi nasilju i terorizmu prema datom, uspostavljenom sistemu, ali može uzrokovati i uopšteno pasivan otpor svemu, totalnu nezainteresovanost i bez alternativnih rešenja.

Što se tiče odnosa nihilista prema političko-socijalnim vrednostima on je praćen stavom da današnje društvo i celokupni njegov poredak ne valja ništa, te poptpuno ga uništiti nije nikakva šteta, jer veruju da se jedino na novim temeljima može sagraditi bolje društvo.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply