Nihilista

0

Nihilista

Šta znači pojam nihilista

Nihilisti zastupaju ideje nihilizma.

S obzirom da danas ima zaista brojnih istraživanja, svakom su dostupne razne infosrmacije putem interneta, skepticizam, sumnja i nepoverenje u mnoge stvari su izraženiji nego ikada. Tako da i stavovi poput onih da se ništa ne može pouzdno saznati u potpunosti, spadaju u određenu vrstu nihilizma.

Etimologija kaže da izraz nihilizam potiče od latinske reči nihil koja znači ništa.

Prema definiciji nihilizam je filozofsko uverenje da ništa u realnosti ne postoji, što se naziva metafizički nihilizam. Dok određenje da se ništa ne može pouzdano spoznati spada u spoznajno teorijski nihilizam.

Zagovornici nihilizma nazivaju se nihilisti.

Cilj nihilizma je uništenje konzervativnog, starog čoveka i stvaranje “novog”, oslobođenog autoriteta i kulturnih značenja

Slabljenje vrednosti ili odricanje od vrednosti uopšte (teorijski nihilizam) predstavlja odricanje čak i u mogućnost saznavanja istine.

Tako i nihilisti koji zastupaju etički nihilizam odriču vrednost moralnih zakona.

Takođe, nihilizam je poricati vrednosti socijalnih struktura, vlasti, zakona. Premda orjentacije ovog tipa mogu voditi nasilju i terorizmu prema datom, uspostavljenom sistemu, ali može uzrokovati i uopšteno pasivan otpor svemu, totalnu nezainteresovanost i bez alternativnih rešenja.

Što se tiče odnosa nihilista prema političko-socijalnim vrednostima on je praćen stavom da današnje društvo i celokupni njegov poredak ne valja ništa, te poptpuno ga uništiti nije nikakva šteta, jer veruju da se jedino na novim temeljima može sagraditi bolje društvo.


Share.

Leave A Reply