Inhalacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

inhalacija

Šta je to inhalacija?

Udisanje lekovite pare ili gasova koji se razvijaju iz izvesnih tečnosti bilo prirodno ili pod nekim uticajem naziva se inhalacija.

Pri samom spomenu reči inhalacija većina nas pomisi na neku od terapija koju smo makar jednom imali bilo u bolnici ili porodičnoj ambulatni. Ono što mnogi ne znaju jeste da postoji više različitih vrsta inhalacija, a zanimljivo je da ona nije samo proces koji se obavlja u bolnici već se i parenje nosa čajem od kamilice smatra inhalacijom.

Inhalacija je nastala od latinske reči inspiratione u značenju udsisanje. Inhalacija je stara reč nastala još od davnina kada su ljudi koristili različite čajeve kako bi se rešili upale gornjih disajnih puteve. Po definiciji udisanje lekovitih plinova, pare ili gasova koje nastaju bilo prirodno ili pod uticajem zagrevanja, radi lečenja služokože nosa, grkljana ili dušnika naziva se inhalacija.

Postoji više vrsta inhalacije, a koju ćete primeniti zavisi od stanja u kojem se nalazite. Pa tako asmatičari svakodnevno se inhaliraju koristeći specijalne pumpice ili nebulizatore. Nebulizatori su instrument za sprovođenje inhalacije i koriste se kako bi lekove koji se nalaze u tečnom stanju pretvorili u aerolos koji se udiše.

Inhalacija je proces koji nam omogućava da veoma brzo i lako različiti lekovi dospeju do najsitnijih delova pluća ili sinusa. Inhalacija se koristi kod obolelih od brohintisa, promuklosti, kašlja, astme i različitih alergijskih reakcija.

Inhalacija ustvari jeste udisanje različitih lekovitih sastojaka koji u organizam dospevaju u vidu pare, pa je samim tim ekvivalenta udisanju vodene pare u kupatilu. Dejstvo inhalacije zavisiće od uređaja kojim se ista vrši, kao i od lekova koje udišete, a u proseku delotvorno tranjanje leka koji se na ovaj način unosi u organizam je četiri sata.

Share.