Ćuskija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cuskija

Šta je to ćuskija?

Ćuskija je gvozdena poluga.

Ako niste majstor i preterano Vas ne zanimaju alati male su šanse da znate značenje reči ćuskija. Ipak ako ste čuli negde ovaj pojam u daljem tekstu objasnićemo Vam njegovo značenje.

Po definiciji čuskija označava alat odnosno, to je metalna poluga koja je na jednom kraju iskrivljena, a na drugom spljoštena. U narodu ćuskija je poznata pod nazivom pajser, a često na jednom kraju ima male pukotine tako postavljenje da bi se sa ćuskijom mogli vaditi ekseri. Kako danas postoji mnoštvo drugih specijalizovanih alata za vađenje eksera, za ovu shvrhu se ćuskija gotovo i ne koristi.

Ćuskija je uglavnom koristi kao poluga i to kada želimo da razdvojimo dva objekta. Najčešća njihova upotreba jeste za otvaranje drvenih kutija i razdvajanje dasaka. Ćuskiju često koriste za lomljenje i razbijanje stvari jer je veoma čvrsta.  Njena primena je izuzetno korisna jer se može upotrebljavati kao poluga. U rudarstvu ćuskija je korišćenja za sklanjanje klimavih tavanica i kršenje stena.

Po etnologiji u srpskom jeziku ova reč izvorno porekla je iz turskog jezika. U engleskom jeziku ćuskiju nazivaju crowboard i ona je sastavljena iz dve reči: bar koja znači šipka i crow u značenju vrana. Veruje se da su u engleskom govornom području dali ovaj naziv jer donji deo predmeta podseća na vranu, a celokupan izgled alata na šipku. Prvu upotrebu reč ćuskija imala je u 15-om veku.

Postoji više vrsta ćuskija, a bitno je istaći da im je svima ista namena dok je razlika od materija od kog se prave. Najčešće viđamo ćuskije napravljenje od ugljeničnog čelika jer su najekonomičnije. Međutim dosta su kvalitetnije one napravljenje od titanijuma koji ne samo da je dosta lakši već ne privlači metale.

Najjeftinije ćuskije su elipsastog oblika tj, njihov trup je šestougaoni ili cilindričan, dok se one skuplje prave u I-profilu. Ćuskija je dugačka odprilike jedan metar i može imati drvenu dršku pri vrhu koja je postavljenja horizontalno i dalje oblik slova T.

Kako ćuskija ne može uspravno stajati već pada u narodu se često koriste metafore poput „Glup kao ćuskija“ i „Pijan kao ćuskija“.

Share.