Ćeif

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ćeif?

Ćeif je arapska reč koja se na našim prostorima koristi da označi dobro raspoloženje, radost, veselje, uživanje.

Prethodnih godina pojam ćeif se dosta češće upotrebljavao na našim prostorima. Danas, ova reč se gotovo i ne koristi. Prisutna je u nešto manjim sredinama i ruralnim naseljima, dok šanse da se sretnete sa ovim pojmom u nešto urbanijim sredinama su minimalne.

Ako posmatramo sa etimološke strane, termin ćeif u naš jezik potekao je iz turskog jezika, a originalno pojam potiče iz arapskog jezika, od reči keyf, koja ima značenje stanje, raspoloženje, zadovoljstvo, uživanje.

Kada je prešla u turski jezik, oni su je obogatili još nekim značenjema, pa se kod njih ovaj pojam uglavnom odnosi na dobro raspoloženje, veselje, radost, uživanje, naslađivanje.

Kod nas ćeif se pre svega koristi da opise uživanje i zdravlje tela i duše, kao i različite naslade života koji kod ćoveka bude osećaj radosti. Vemenom, reč ćeif počela je da se koristi i u značenju volja, prohtev i hir.

Kako se u epskim narodnim pesmama ovaj pojam javlja uglavnom vezan za veselja gde ima dosta alkohola i gosti su dobre volje, jer su pripiti, ćeif je počeo da se koristi i da označi pirpitost, pijanstvo, opijenost.

Share.