Imobilizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imobilizacija

Značenje reči imobilizacija

Sama kovanica, reč imobilizacija upućuje prvo na pojam mobilizacije koji znači pokretljivost pa tek onda na imobilizaciju koja asocira na određeno fiksiranje pokreta i njegovo sprečavanje. To je pojam supratan pojmu mobilizacije.

U našem jeziku ova reč konkretno označava učvršćivanje, odnosno dovođenje u nepokretno stanje nekog dela tela pomoću zavoja, gipsa ili drugih sredstava.

Prema definiciji, u medicini imobilizacija je postupak kojim se ozleđeni deo tela stavlja u stanje mirovanja. Prvi korak primene imobilizacije se vrši u okviru prve pomoći kao privremena (transportna) imobilizacija. Cilj ovakve privremene imobilizacije jeste da se spreči pogoršanje daljih povreda i smanjenje bola prilikom transporta, odnosno prevoženja do bolnice.

Kada se najčešće primenjuje imobilizacija? Ova vrsta intervencije se primenjuje kada je u pitanju prelom kosti ili se sumnja na prelom, velika rana ili opekotina, smrznutost udova, prignječenje i ako je došlo do zmijskog ujeda.

Sredstva kojima se stručna lica ili čitava medicinska ekipa služi jesu okovratnici, vazdušni jastuci i slično koji služe za imobilizaciju udova i karlice i drugih delova tela. Ukoliko ova specijalna sredstva i pomagala nisu dostupna umesto njih mogu poslužiti i daščice, trouglasta marama i drugi korisni predmeti koji se mogu naći odmah pri nastanku povrede.

Na primer, ukoliko dođe do povrede noge, ona se fiksira isključivo u ispruženom položaju, dok povređeni mora ležati. Ako dođe do povrede ruke ona se mora presaviti u lakstu i priljubiti uz telo.

Share.

Leave A Reply