Recepcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Recepcija

Značenje reči recepcija

Deo recepcijske službe naziva se recepcija.

Pri ulasku u određenu instituciju, veći objekat, hotel ili restoran prvo se ulazi u prijemni deo u kojem radi jedna do dve osobe, poznat po nazivu recepcija.

Etimologija kaže da izraz recepcija potiče od latinske reči reception što znači primanje ili usvajanje, odnosno prijem ili doček. Kada se kaže recepcija misli se na prijem gostiju, utisaka i tome slično.

Prema definiciji, kako pišu ugostiteljske škole, recepcija je mesto na kojem gost, nakon što je telefonom ili pisanim putem rezervisao sobu, ima prvi direktan kontakt sa hotelom i hotelskim personalom. Tu stiče prvi, jači i konkretniji utisak o objektu u koji je došao. Takođe, kada se posmatra strateški i arhitektonsko-građevinski, recepcija je centralni deo hotela.

Poseban sektor u hotelijerstvu jeste recepcijska služba. Ona obuhvata tačno određeni krug poslova: doček gostiju, primanje poruka, primanje telefonskih poziva, primanje gotovine, primanje pohvala i pritužbi. To pokazuje da rad u recepciji nije ni malo jednostavan. Ono što karakteriše svaku recepciju jeste obimna dnevna statistika sa velikim brojem obrazaca, kao i veliki broj poslovnih promena. Zato je bitno da u recepcijskog službi rade visokokvalitetni kadrovi.

Takođe, ponekad se i u pravu upotrebljava termin recepcija, kao usvajanje jednog prava ili pravne ustanove. Na primer, uvođenje rimskog prava u nekim evropskim državama, ali i označava i uvođenje tuđih navika, pogleda na svet i td.

Share.