Hematemeza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hematemeza

Krv koja se zadržava u želucu dolazi u dodir sa hlorovodoničnom kiselinom što prouzrokuje hemostazu, zato ova krv ima veoma tamnu, mrku boju poput taloga kafe. Povraćanje krvi zahteva hitno lečenje.

Sam naziv hematemeza označava povraćanje krvi. Ovaj izraz potiče od grčke reči haĩma i aímatos u značenju krv i hémesis koja znači povraćanje.

Kod hematemeze razlikuje se crvena (u značenju sveža) krv od tamne koja se stvara kada hemoglobin prelazi u hematin koji daje crnu boju. U oba slučaja radi se o urgetnom stanju i treba se što pre obratiti svom lekaru, premda gubitak krvi u većim količinama može prouzrokovati stanje šoka, te se moraju odmah preduzeti neophodne mere lečenja. U svakom slučaju ozbiljnost narušenog zdravstvenog stanja otkriva se pošto se utvrdi jačina, uzrok i trajanje krvarenja.

Uzroci nastanka hematemeze, povraćanja krvi mogu biti određena oboljenja kao što su: erozija sluznice želuca, krvarenje iz vena jednjaka, zatim krvarenje iz želuca ili povraćanje posle progutane krvi kao posledica, na primer, epistakse (krvarenja iz nosa).

Kada ova krv iz želuca prođe kroz probavni trakt, stolice postanu katranasto crne i ovo stanje se naziva melena.

Ispitivanja utvrđuju da 55-75% masivnog krvarenja iz gornjeg probavnog trakta uzrokuje čir na želucu.

Share.