Demarš

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Demarš

U novinama smo mogli da pročitamo kako će Atina uložiti demarš vladi Turske “zbog toga što je jedan turski patrolni čamac udario u grčki policijski čamac u Egejskom moru”.

Pojam demarš potiče od francuske reči démarche koja u bukvalnom prevodu znači korak, marširanje, postupak. Tako bi izraz „učinjen demarš“ značio da su preduzete potrebne mere ili postupci za neku stvar, predmet.

Prema definiciji demarš znači diplomatsku akciju ili zahtev kod strane države radi nekog protesta ili radi preduzimanja određenih mera u vezi sa nekim spornim pitanjem.

U diplomatiji se pojam demarš određuje kao takozvani diplomatski korak, tačnije formalni čin kojim vlast jedne države informiše drugu ili joj daje svoj stav, predlog ili zahtev o svojim nameram i pogledima. Obavlja se najčešće preko odgovarajućih diplomatskih kanala (Ministarstvo spoljnih poslova ili diplomatsko predstavništvo druge države).

Demarš može da predstavlja zahtev za objašnjenje neke političke ili pravne situacije. Tako da demarš može značiti kako informisanje, izražavanje žaljenja, ceremonijalni poziv tako i otvoren pritisak, ultimatum ili čak obaveštenje o raskidanju diplomatskih odnosa, a u najgorem slučaju otpočinjane rata. Osim u izuzetno bitinim slučajevima demarš je uvek iznešen u usmenom obliku.

Često se uzima i kao značajno i praktično sredstvo komunikacije, posebno misijama i ministarstvima spoljnih poslova.

Share.