Konzistentnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konzistentnost

Uopšteno se može reći da se fizika, a i ne samo ona, stalno razvija novim teorijama koje uspevaju konzistentno objasniti sve više i više opaženih pojava.

Izraz konzistentan potiče od latinske reči consistens, consistere a znači čvrst, gust, te u figurativnom smislu postojan, stalan, održljiv. Tako nastaje i pojam konzistencija koji se odnosi na čvrstoću, gustoću, trajnost ili povezanost (slabija ili jača) sastojaka.
Postoji i izraz konzistirati u značenju istrajati, održati se, ostati pri nečemu.

Koristan primer, primene pojma konzistentnost, je kada govorimo o odgovornosti svake firme koje ona mora da ima, te jedna od njih je i pravna odgovornost. Pravna odgovornost firme je njena sposobnost da posluje po zakonima. A to znači da firma posluje na način koji je konizistentan sa očekivanjima države i lokalne zajednice. Jednostavnije rečeno, poštovanje i potpuno pridržavanje zakona. U ovom kontekstu pojam konzistentan je sinonim za povezanost ili održivost.

Psihologija na poseban način koristi pomenuti pojam. Ova nauka kaže da je najteži korak u vaspitavanju dece upravo konzistentnost. Zato je nužno koristiti iste strategije svaki put, kako bi se ponašanja promenila. A biti konzistentan znači: svaki put reagovati na određenu situaciju, ali na isti način, zatim ne odsutajati brzo kada dođe do promene ponašanja i da oba roditelja koriste istu metodu.

Share.