Kolajna

0

Kolajna

Ukoliko ste jedni od onih koji vole poeziju možda vam je poznata reč „Kolajna“ kao zbirka pesama čuvenog Tina Ujevića.

Iako je kao naslov pomenute zbirke ovaj izraz korišćen kao simboličan i metaforičan prikaz sadržine, ipak koren same reči je specifičnog značenja.

Izraz kolajna potiče od italijanske reči collana i predstavlja medalju, okruglu kovanu pločicu sa simboličnim natpisom ili likom koja se daje kao znak odlikovanja nekom zaslužnom liku, a stoji okačena na tankom okruglom kanapu, pantljici. Takođe, kolajna je sinonim i za ogrlicu, đerdan.

Kada je reč o književnosti, pomenuta zbirka od 48 pesama Tina Ujevića, pod naslovom Kolajna, prepoznatljivo je delo ovog pisca. A za naslov je uzeta reč kolajna jer sadržina svih pesama stvaraju misaono jedinstvo: ljubav, lepotu, stvaralaštvo, prirodu. Što i nije daleko od nekog medaljona, vredne kovane pločice ili jednostavno nakita, odnosno ogrlice koja kako ukrašava vrat nekoj dami tako i ove pesme u metaforičkom smislu predstavljaju kolajnu, tj. niz pesničkih bisera, venac o ljubavi.

Tako se ovaj pojam koristi najčešće da označi poseban nakit ili neko kniževno delo.

Na primer, može se čuti i predstava pod nazivom „Kolajna od bisera“, ali tako i svojevrsni unikatni nakit.

Ovaj nakit, tačnije ženske ogrlice, najviše su bile zastupljene na području severnog Jadrana i poznate su bile upravo po nazivu kolajna.


Share.

Leave A Reply