Apsolvent

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apsolvent

Apsolvent – reč koja brucošima zvuči kao veliko dostignuće! Nema tog studenta, koji je tek započeo studiranje, a da nije sa čežnjojm pomislio “Kada ću ja biti apsolvent?!?”.

Svi znamo da je je apslovent student koji je odslušao nastavu, upisao I overio sve semester, ali još uvek nije položio sve ispite i nije diplomirao. I svi studenti misle “Ma šta ima veze – došao sam do kraja, začas ću diplomirati”, ali nije to uvek baš tako. U većini slučajeva, student koji stigne do zvanja apsolventa, se već umorio od učenja, željan je da sebi da malo oduška, da nešto raducka ili da se opusti. Ako počne da radi, novac mu se “osladi” i onda krene odlaganje ispita za sledeći, pa za sledeći rok i tako prođe period duži od planiranog pre nego što se “dokopa” diplome.

Oni koji su odlučili da se malo odmore, da niti rade, niti uče, zapadnu vremenom u neku letargičnu fazu. U početku su im duži izlasci nego do tada interesantni, spavanje do podne, društvo koje se smenjuje na kafici, ali vremenom, koncentraciju je sve teže i teže naći, ona se gubi, a učenje postaje agonija. Tome treba pridodati i pritisak roditelja i rođaka, koji su ga pustili jedno vreme da se “izduva”, ali sada smatrao da je preterao  da je otišao u drugu krajnost – da je postao neradnik.

Pa zar baciti u vodu sve te godine i godine učenja, i sve te položene ispite? A apsolvent je ušao u “začarani krug”, vremenom se proređuju i žurke i izlasci, ali to ne znači da se više uči. Izgubio je volju, kontinuitet, i česta je pojava da prođu i godine pre nego što diplomira. A za to vreme familija i komšiluk preračunavaju godine studiranja tog apsolventa, šapuću, ogovaraju i onako slučajno navode primere nekih dobrih studenata koji su pre ili u roku diplomirali. Verujete od tih priča trne želudac i diže se kosa sa glave.

Zato dragi studenti, ne opuštajte se u apsolvenstkom roku, smognite snage da što pre položite sve ispite i u dahu zgrabite što pre svoju diplomu.

Share.