Apologeta

0

Apologeta

Jeste li čuli za reč apologeta? Znate li njeno značenje? Apologeta je reč grčkog porekla nastala od reči apo – prota i logos – reč. U pravom smislu reči, znači – branilac hrišćanstva. U prenesenom smislu označava onog koji brani ili veliča nekoga ili nešto.

Apologeti su bili ranohrišćanski pisci koji su dokazivali apsurdnost optužbi koje su se pojavljivale protiv hrišćanstva. Dokazivali su da je hrišćanstvo najviša religija. Trudili su se da hrišćanstvo povežu sa grčkom filozofijom, jer je to bio najbolji način da propagiraju hrišćanstvo.

Najvažnija stvar apologetske literature su njeni adresati. Naime, po prvi put se hrišćansk spisi pišu i namenjeni su ljudima van hrišćanske zajednice, onima koji su možda i protivnici, možda i neprijatelji, a u cilju propagiranja hrišćanstva. Zato apologije mogu označavati kao misionarska literatura. Druga važna odlika je ta što su se obraćali uglavnom višim slojevima tadašnjeg društva, intelektualcima, vladarima, pogotovu carevima. Te apologetike su imale karakter otvorenog savremenog manifesta, koji je , bez obzira što je adresiran na cara, namenjen za javno širenje i čitanje.

Hrišćanski apologeti dokazuju apsurdnost optužbi koje se iznose protiv hrišćana i u svojim delima veličaju hrišćanstvo.


Share.

Leave A Reply