Altruizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojam koji svakodnevno čujemo, pogotovo u političkim govorima je – altruizam. Reč latinskog porekla (alter – drugi) i ima značenje – nesebična briga za dobrobit drugih.

Altruizam je ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome, pri čemu se za to ne očekuje neka nagrada od drugih. To je spremnost da se pomogne po cenu lične štete i žrtve. Nesebično ponašanje, pružanje nesebične pomoći drugima. Altruistični postupci zahtevaju odrđeno žrtvovanje i odricanje, pri čemu se interesi drugih stavljaju iznad vlastitih interesa.

Altruizam

Naučnici poslednjih godina proučavaju uticaj činjenja dobrih dela na ljudsko telo. Ustanovljeno je da altruizam utiče na naše zdravlje, pa čak i na dužinu života. Istraživanja pokazuju da nam pružanje pomoći drugim ljudima pomaže da se i sami osećamo ugodnije. Ovakvo ponašanje utiče na nas i fizički i psihički. Činjenje dobrih dela utiče na naše zdravlje, osećamo se korisno, ponosnim, srećnim što smo nekome pomogli, raspoloženje nam je bolje. Mnoge studije su pokazale da altruizam značajno smanjuje nivo stresa, koji je glavni uzročnik većine bolesti. On takođe, čini da dolazi do promena u fiziologiji organizma, pri kojima se jača imunitet. Povećava se i nivo oksitocina, hormona koji nam pomaže da se osećamo dobro.

Zato se trudite da činite dobra dela, i imajte na umu onu Konfučijevu misao; „Svi ljudi ne mogu biti bogati i poznati, ali svi mogu biti dobri“. I ne zaboravite: altruizam u nama izaziva hemisjku reakciju sličnu onoj koju izaziva i istinska ljubav.

Share.