Defetizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Znamo li šta je defetizam? Defetizam je imenica muškog roda koja vodi poreklo iz francuskog jezika (franc. Defaitisme) i znači neverovanje u uspeh ili pobedu, malodušnost, nepoverenje u vlastitie snage sumnja u pobedu,obeshrabrenost, izgubljenost, zbunjenost, paničarstvo u borbi.

Izraz defetizam je nastao u Francuskoj, i oslikavao je mišljenje i politiku izvesnih ličnosti koje nisu verovale u pobedu u prvom svetkom ratu 1914-1918, nego su tražile da se zaključi mir po svaku cenu.

defetizam

Defetizam je prihvatanje i pomirenje sa porazom bez borbe. U svakodnenoj upotrebi, defetizam najčešće ima negativnu konotaciju i često se poistovećuje sa pesimizmom i izdajom. Izraz defetizam se najčešće koristi u kontekstu rata: kada vojnik postaje defetista ukoliko odbije da se bori jer veruje da će borba sigurno biti izgubljena. Defatist je otpadnik zbog malodušnosti. U početku je izraz označavao samo čoveka koji u ratu ne veruje u podebu svoje domovine pa, očekujući poraz, širi paniku i ometa ratne napore.

Danas se inače uupotrebljava za čoveka koji odustaje od poduhvata, odnosno ometa neki poduhvat zbog sumnje u uspeh. Izraz defetizam se danas koristi i u ostalim poljima kao što su ekonomija, kultura ili sport.

Share.