Glikemija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to glikemija?

Prisustvo povećane glukoze u krvi naziva se glikemija.

Osnovni parametar za postavljanje dijagnoze dijabetesa, kao i za procenu njegove kontrole jeste upravo glikemija. To se najbolje pokazuje u urinu. Naime, tačno određena koncentracija glikoze u urinu pokazuje i nivo glikemije.

glikemija

Poznato je da je dijabetes zapravo šećerna bolest iliti povećan nivo šećera u krvi što se u medicini vezuje i za glikemiju.

Na glikemiju nepovoljno utiče unošenje ugljenih hidrata, hormona rasta i kortizol hormona, dok povoljno utiču, odnosno smanjuju glikemiju dijete i insulin. Trajna ili hronična glikemija osnovni je pokazatelj šećerne bolesti.

Drugim rečima, dijabetes je hronični, te teško izlečiv sistemski poremećaj metabolizma, koga određuje hiperglikemija ili trajno povišeni nivo glukoze u krvi.

Normalne, optimalne vrednosti glikemije koje se mere ujutru na prazan stomak su od 3,9 pa do 6,1 mmol/l.

Hiperglikemija danas se ubraja među najčešće edrokrinološka oboljenja, sa stalnim porastom pogotovu u razvijenim delovima sveta. Naravno, moderan život, instant hrana, fast food i slični uticaji najviše doprinose ovim pokazateljima. Gojaznost tu prednjači jer u najvećem broju slučajeva osobe sa pozamašnim viškom kilograma u laboratoriskim nalazima imaju i hiperglikemiju.

Iako je uslovljen uglavnom naslednim faktorom, ipak najčešće se šećerna bolest javlja kod starijih osoba.

Hiperglikemija nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, ne retko i u kombinaciji oba faktora.

Share.