Šlager

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to šlager?

Može se reći da je hit drugo ime za šlager.

Svaka zemlja ima svoje šlagere, odnosno muzičke arije koje svi prepoznaju, veoma popularne i prijemčive velikom delu publike. To su najčešće vokalno instrumentalne arije vrlo melodične i svakom uhu dopadljive, pitke.

slager

Kada govorimo o poreklu izraza, ovaj pojam verovatno prepoznajete kao da je iz nemačkog govornog područja. Naime, nemačka reč “Schlager” koja znači “udar” u prenesenom značenju zadržala se i u našem jeziku i označava nešto slišno engleskoj reči “hit”. Zapravo šlager je pesma koja svojom melodijom brzo, skoro „na prepad“, deluje na slušaoce, osvaja ih i tako dobija popularnost i ogroman komercijalni uspeh.

Duž čitavog evropskog kontinenta šlageri postaju, u prvoj polovini 20. veka, zabavnomuzički izraz sastavljen od veoma jednostavnih melodija. Tada su to uglavnom bile muzičke arije iz operete koje su se iz te prvobitne scene prenele na druge pozornice poput kabera, revija i tome slično.

Naravno, šlageri u to vreme dolaze i kod nas i dostižu svoju popularnost krajem 70-tih godina 20. vek i to uglavnom na većim festivalima poput onih u Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Poznati šlager izvođači kod nas nekada su svojim hitovima osvajali svako srce, to su bili: Mišo Kovač, Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Gabi Novak, Arsen Dedić, Tereza Kesoviija, Ibrica Jusić, Jadranska Stojaković i mnogi drugi.

Šlager se nezvanično i u prenesenom značenju koristi i kada se želi reći da nešto privlači, te izaziva neodoljivo dopadanje „poput šlagera“ ili nešto što je baš sada u modi.

Share.