Negliže

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to negliže?

Negliže je izraz koji se koristi za noćnu ili jutarnju haljinu.

Ranije izraz negliže je bio dosta rasprostranjeniji nego danas. Zbog toga danas veliki broj ljudi ne zna koje je pravo značenje reči negliže.

Možda se neki od Vas sećaju da su bake ispod odeće nosile tanki, prozirni odevni predmet. E upravo taj odevni predmet naziva se negliže i predstavlja noćnu ili jutarnju haljinu koja se ranije i u toku dana nosila ispod odeće, dok se danas uglavnom nosi za spavanje.

neglize

Po etimologiji pojam negliže potiče od francuske reči négligé koja bukvalno znači zanemariti. Ipak negliže se ne koristi u tom značenju već označava jutarnju ili noćnu haljinu. Prvi put ovaj pojam počeo je da se uporebljava u Francuskoj tokom 18-og veka.

Negliže predstavlja jednu vrstu noćne toaletne haljine koje su tadašnje dame nosile ispod odeće kako bi vizuelno izgledale što lepše. Takođe nedostatak vremena za sređivanje omogućuo je negliže haljinama da se rasprostane, jer u njima dama bi spavale, ali i doručkovale i obavile neke od poslova po kući nakon čega bi preko njega obukle dnevnu toaletu.

Iako je prvobitan negliže imao više slojeva tkanine i izgledao dosta drugačije nego danas, vremenom skraćivan je sve više, a ukrasna čipka je dodavana kao element elegancije. Krajem 20-og veka negliže je smatran vrstom donjeg rublja koji je pored praktične namene imao i jos jednu – tj. služio je kao seksipilno rublje koje je za cilj imao da uzbudi muškarce.

Danas, negliže se ne nosi kao deo svakodnevne odevne kombinacije već ga žene kupuju i oblače isključivo kada žele da zavedu muškarca.

Share.